РусскийРусскийУкраїнськаУкраїнська
Шпінель- Королівський камінь. Все про шпінель: значення, кому підходить по гороскопу, властивості

Шпінель- Королівський камінь. Все про шпінель: значення, кому підходить по гороскопу, властивості

Автор: viktoriaКатегория: Каталог драгоценных камней. Все о драгоценных камняхДата создания: 2022-09-20Просмотры: 7714Комментарии: 0
  1. Сфера застосування
  2. Магічні властивості шпінелі
  3. Кому підійде шпінель
  4. Значення: що символізує камінь
  5. Цілющі властивості шпінелі
  6. Кому підходить за знаком зодіаку
  7. Сумісність із іменами
  8. Поєднання з іншими каменями
  9. Як відрізнити підробку
  10. Носіння та догляд
  11. Сприятливий час для покупки
     

   Загадкова і прекрасна, чарівна і дорогоцінна шпінель з давніх-давен прикрашала королівські вінці династій по всьому світу, але... самі королі та їх наближені не знали про це, приймаючи кристал за схожий з ним зовні рубін.
 
   Сьогодні шпінель або шпинель отримала свою частку слави та визнання, заслужено ставши затребуваним у ювелірному мистецтві кристалом. Магія і лікувальні властивості шпінелі в поєднанні з її особливим, аристократично вимогливим і суперечливим характером роблять її одним з найдивовижніших самоцвітів на Землі.

   

   Рубіново-червона, смарагдово-зелена, сапфірово-синя або північно-чорна чи грозова шпінель — напрочуд прекрасний самоцвіт, що залишив помітний слід в історії людства.

   Довгий час шпінель, як і всі дорогоцінні самоцвіти червоних відтінків, називали одним загальним найменуванням - "лал". Назву «шпинель» кристал отримав у середині XIX століття завдяки німецьким дослідникам. Є кілька версій походження назви. Одні джерела вважають, що слово походить від грецького «σπίν(ν)ος», що означає «блиск, блискучий». Інші вважають, що своїм ім'ям камінь завдячує латинському слову «spina» (у перекладі російською «шип, колючка»).
 
   Також шпинель відома як самоцвіт-«ошуканець», так як її легко сплутати з дорожчим рубіном. До речі, вважається, що мінерал навіть перевершує дорогоцінний рубін блиском та глибиною забарвлення. Шпінель відноситься до категорії інвестиційного дорогоцінного каміння, адже її ціна зростає із року в рік.

Історія відкриття та використання


   Перші згадки про видобуток шпинелі відносяться до IX століття - тоді камінь добували в Памірі у копальнях, відомих як "рубінові".
 
   Мінерал став відомий як самостійний самоцвіт, відмінний від рубіну, близько півтора століття тому. Завдяки цьому відкриттю стало відомо, що у багатьох всесвітньо відомих витворах ювелірного мистецтва використали не рубін, а зразки шпинелі високої якості. Так, благородною шпинеллю прикрашені корони шахів Персії, Британської та Російської імперій. Крім того, знаменитий «рубін Тимура» - це чудовий екземпляр шпинелі.

Фізичні та хімічні властивості


   Хімічна формула шпінелі — MgAl2O4, тобто з наукового погляду мінерал є магнієво-алюмінієвим оксидом. У складі каменю присутні домішки титану, заліза, марганцю, кальцію, цинку, рідше-кобальту, хрому, нікелю або ванадію. Залежно від їхнього змісту відрізнятиметься колір кристалів.
 
   Шпінель - тендітний самоцвіт зі скляним блиском, раковистим зламом і сіро-білим кольором рисок. Рівень твердості кристалів високий - 7,5-8 балів за шкалою Моосу із 10 можливих. Мінерал має середню густину - 3,5-4 г/см3. Одна з відмінних характеристок шпинелі - стійкість до впливу високих температур: температура плавлення мінералу перевищує 2000 С. Тому, її не гріють, не піддають термічним обробкам. 

Де видобувають шпінель


    Більшість шпинелі з родовищ по всьому світу не становить ювелірної цінності і йде на потреби промисловості. Цінні екземпляри відносять до категорії «шляхетна шпинель». Її видобувають:
 

  • на острові Шрі-Ланка;
  • в Австралії;
  • в Афганістані;
  • у Таїланді;
  • на острові Мадагаскар;
  • у Таджикистані;
  • в Індії;
  • у Кампучії.
  • у Танзанії.

Червона шпинель, зазвичай, зустрічається в рубінових родовищах, її видобуток ведуть разом із розробкою цього дорогоцінного каменю.

 

Наша Шпінель:


Дивитись всю шпінель

Кольори та різновиди шпінелі


   Головним критерієм, що визначає цінність кристала шпинелі, вважається колір. У природі зустрічається шпинель наступних відтінків:
 

  • Рубінова. Найдорожчий різновид насиченого червоного кольору. Кристал розміром 1 карат може коштувати близько тисячі доларів і навіть більше;
  • Махенге. Шпінель з провінції Махенге, Танзанія рожевого кольору. Цінна за свій неоновий внутрішній блиск, яскравість, насиченість кольору.
  • Сапфірова. Самоцвіти блакитного чи синього кольору. Трапляються рідко. Примірники глибокого синього відтінку високо цінуються, поступаючись вартістю тільки рубінової шпинелі.
  • Бале-рубін. Лілово-червоні кристали, чий колір обумовлений високим вмістом марганцю. Найбільший екземпляр бале-рубіну вагою 5 кг був знайдений у середині ХХ століття у горах Паміру.
  • Безбарвна. Шпінель без домішок повністю прозора і зовні схожа на алмаз, але без вишуканої гри світла на гранях кристала.
  • Грозова або Дощова Шпінель. Мінерали чорно-сірого забарвлення з легкими нотками зеленого чи синього кольору
  • Альмадінова або Маджента. Самоцвіт фіолетового кольору з червоним відтінком.
  • Пікотіт. Основний колір - чорний, з сірувато-сріблястим відливом.
  • Рубіцел. Золотисто-жовтий різновид або оранжево-коричнева шпінель.
  • Плеонаст. Непрозорі або напівпрозорі бурі самоцвіти із зеленим або чорним відтінком.
  • Ганошпінель. Сині прозорі мінерали з фіолетовим відливом.
  • Хлорошпінель. Дуже рідкісний яскраво-зелений різновид, що має домішки хлору, які і дають каменю зелене забарвлення.

Як відрізнити шпинель від рубіну.


   Рубінова шпинель зовні дуже схожа на рубін. Цим користуються шахраї, видаючи менш дорогий кристал за коштовність із дуже високою вартістю.
 
   Відрізнити рубін від червоної шпинелі дуже складно. Іноді можна помітити різницю у кристалах під мікроскопом, але в більшості випадків точне висновок може дати лише професійний гемолог після дослідження зразка у лабораторних умовах.

Сфера застосування


   Шпінель синтетичного походження знаходить застосування як вогнетривкий матеріал. Деякі різновиди мінералу, що не мають ювелірної цінності, використовуються в керамічному виробництві, у тому числі при створенні керамічних стійких фарб. Синтетичні кристали застосовуються в приладобудуванні та радіотехніці.
 
   Прозора шпинель різних кольорів високо цінується ювелірами. Її використовують при виготовленні прикрас преміум-класу. З використанням шпинелі створюють сережки, каблучки, браслети, кулони, діадеми, намиста та багато інших виробів. Шляхетну шпінель можна зустріти в королівських коронах.
 
   На ринку ювелірних прикрас можна зустріти мінерал вартістю від 30 до 1000 і більше доларів за один карат. Ціна залежить від кольору, чистоти, прозорості, розміру каменю, а також його історичної цінності. Найдешевша шпінель чорного кольору. Її часто застосовують для виготовлення чоловічих прикрас: перснів, печаток, кулонів, хрестиків...

Магічні властивості шпінелі


   Шпінель вважається універсальним амулетом від кошмарних снів та негативних думок. Однак це далеко не єдина магічна властивість «каменю-обманщика». За довгу історію використання мінерал встиг здивувати езотериків та досліджень своїм унікальним природним дивом.
 
   Щоб посилити магічні властивості шпінелі, її рекомендується обрамляти золотом. Комбінування шпінелі і цього дорогоцінного металу підсилює магічний вплив

Властивості шпинелі для жінок та чоловіків


   Чоловікам шпінель допоможе впоратися з життєвими розчаруваннями, поверне впевненість у власних силах і допоможе досягти успіху. До речі, залежно від «настрою» та рівня гармонії з енергіями власника, камінь може залучити як епізодичне везіння, так і довгу низку успіхів.
 
   Для жінок шпінель стає одним із талісманів сімейного щастя. Камінь здатний пожвавити привабливість жінки в очах партнера, відновити добру душевну сімейну атмосферу та подарувати нове життя існуючим стосункам.

Шпінель як Талісмани та оберіг 


Прекрасна і неповторна шпінель будь-яких кольорів активно використовується як амулет завдяки наступним властивостям:

  • пробуджує дар передбачення;
  • допомагає сконцентруватися, контролювати свою увагу;
  • допомагає будувати та здійснювати плани щодо досягнення цілей власника;
  • накопичує енергію.

   Також шпинель посилює вроджені здібності та якості власника, але є нюанс. Шпінель у цьому плані нерозбірлива, і при використанні амулету з цим кристалом розвинуться і стануть значно сильнішими за всі якості людини — як позитивні, так і негативні. 
 
   Рожева шпінель - головний талісман незаміжніх дівчат, які знаходяться в пошуках своєї другої половинки. Вона принесе в їх життя кохання, яке буде не просто взаємним, але і дозволить створити міцний сімейний союз.

   Чорна шпінель - камінь сили, непідкоренності, справжнього "чоловічого стержня". Жінкам цей камінь також подарує надпотужніших "чоловічих" сил, енергії, вміння приймати рішення, чітко зважуючи всі "за" та "проти".

   Грозова шпінель - камінь змін у житті, виходу із застою, нові можливості і нові вигідні знайомства. Це камінь бізнесменів, політиків і всіх людей, навколо яких рухаються грошові потоки. Грозова шпінель занурить в атмосферу економічного зростання, навчить мудрості "гроші роблять гроші".

   Фіолетова шпінель - камінь спокою, мудрості, рівноваги. Коли Ваше життя схоже на хвилі, то знаходиться на піку позитиву, то, ніби падає в прірву - цей камінь просто необхідний для Вас. Шпінель фіолетових віддтінків надасть гармонійної рівноваги Вашому життю, допоможе вгамувати нервову систему. Спокій і гармонія - це все про неї.

   Чевона шпінель - камінь пристрасті, жаги до життя. Це камінь успіху у всьому. З нею Ви зможете "осідлати" життя і керувати ним, впевнено рухаючись, на зустріч новим позитивним змінам.

Кому підходить шпінель


   Шпінель — чудовий талісман для тих, чия професія пов'язана з необхідністю швидко приймати рішення, щоденними стресами чи громадською діяльністю. Камінь допоможе впорядкувати думки навіть під великим емоційним тиском, убереже від прикрих помилок та професійного вигоряння. Також кристал позбавляє сором'язливості, підвищує комунікабельність і робить привабливішим в очах оточуючих.
 
   Камінь підійде любителям мандрівок, а також представникам творчих професій. Музикантам, акторам, письменникам та художникам самоцвіт подарує натхнення та нові оригінальні ідеї.

 Цілющі лікувальні властивості шпинелі


   Шпінель допоможе впоратися з цілою низкою захворювань, але з її тривалим використанням потрібно бути обережним - надлишок вогненних енергій шпинелі здатний порушити обмінні процеси в організмі та спровокувати загострення хвороб печінки. Особливості лікувальної «спеціалізації» каменю залежатимуть від його кольору:

Синя або блакитна. Застосовується для оздоровлення всього організму – нормалізує роботу всіх внутрішніх органів, покращує стан волосся та шкірних покривів.

Червона. Сприяє посиленню імунітету та стимулює сексуальну енергію власника. Також корисна при захворюваннях серця та судин (може застосовуватися при лікуванні або у профілактичних цілях).

Зелена. Знімає головний біль (у тому числі мігрені), сприяє нормалізації очного тиску, покращує зір.

 


 Рожева, фіолетова, фіолетова. Корисна для нервової системи людини, допомагає впоратися з емоціями, заспокоїтися та знайти душевний спокій. 

Чорний. Допомагає впоратися з віковими змінами у кістках та суглобах. Знімає біль у суглобах та хребті. Підвищує артеріальний тиск, тому не рекомендована людям, які страждають на гіпертонію.