РусскийРусскийУкраїнськаУкраїнська
Необроблений або не грітий Сапфір

Необроблений або не грітий Сапфір

Автор: viktoriaКатегорія: Дата створення: 2022-04-17Перегляди: 4202Коментарі: 0

   Що таке необроблений сапфір? Яка різниця не грітий чи грітий сапфір? Все про сапфіри

Необроблений (не грітий) сапфір

      Необроблений сапфір - що це?

   

Необроблений сапфір- це натуральний сапфір, здобутий з надр землі, який не піддавався жодному методу обробки, процесу поліпшення, крім якісного полірування або огранювання, перетворюючи його з кристала на дорогоцінний камінь.

Сапфір - це представник сімейства корундів, як і його брат рубін. Тільки є єдина різниця в тому, що рубіни - корунди червоного кольору, а сапфіри - це корунди решти всіх кольорів і відтінків (сині, жовті, зелені, рожеві, блакитні, білі..)

На світовому ювелірному ринку близько 90% всіх натуральних сапфірів піддавалися облагороджуванню, що вже прийнято вважати нормою. Саме облагородження ("лікування") дарує камінням ідеальний колір, прозорість. Найпоширеніший і допустимий метод обробки сапфірів - нагрівання або термообробка. Саме цей метод вважається найправильнішим і з мінімальним втручанням у структуру каменю.

До методу термообробки сапфірів дійшли давно, понад 1000 років тому, коли місцеві старателі знайшли каміння після виверження вулкана. Виявилося, що сапфіри, які вони видобували до цього і які були мутні і не дуже яскраві, після втручання розпеченої лави стали яскравішими і чистішими. Якщо природа так вплинула на камінь, людина також навчилася цього. Саме тому метод нагрівання вважається наближеним до природної обробки, адже безліч сапфірів знаходять саме після виверження вулканів.

   Не гріті сапфіри: купити, ціна? В чому перевага не грітих сапфірів

   Не гріті сапфіри з хорошим кольором і прозорістю зустрічаються досить рідко. Їхня кількість по відношенню до інших сапфірів - всього 10% від загальної маси на ювелірному ринку. Тому вони цінуються набагато вищими і вартість їх також висока. Чи не гріті сапфіри зазвичай мають зональне забарвлення, вони менш однотонні, на відміну від грітих. Часто не гріті сапфіри мають у своєму забарвленні кілька кольорів (поліхромні сапфіри). Іноді і поліхромні сапфіри надають мінімального нагрівання, але в основному намагаються цього не робити, тому що пропадає природна біколорність.

   Як відрізнити грітий чи не грітий сапфір?

   

Тут ми Вас розчаруємо, тому що в домашніх умовах це зробити не можна. Без лабораторного дослідження та спеціального дорогого лабораторного обладнання це зробити не вдасться. Найкраще здати камінь на експертизу. Але є деякі факти, властиві не грітим сапфірам:

1) Невеликий розмір.

Майже не зустрічається на ювелірному ринку великих необроблених сапфірів. Чи не гріті сапфіри доступні в розмірах від 1мм до 6-7мм. Якщо камінь не грітий і великого розміру – це вже дорогий колекційний екземпляр.

2) Поліхромність (наявність різних відтінків одному камені).

Здебільшого всі гріті сапфіри мають один відтінок. Сам метод нагрівання впливає на однорідність кольору та чистоти. Не гріті сапфіри мають кілька відтінків (синій і зелений, синій і фіолетовий, зелений і жовтий, жовтий і помаранчевий...)

3) Ціна

Не буває натуральних не грітих сапфірів за "пару" доларів. Це дорогоцінне каміння, що рідко зустрічається, цінне і дороге. Ціна каміння залежить від розміру, каратності, прозорості та відтінку.

Де придбати необроблені сапфіри? Де знайти не гріті сапфіри?


Купити не грітий сапфір досить складно, тому що він рідко зустрічається на ювелірному ринку. Серед величезного асортименту нашого магазину дорогоцінного каміння їх близько 9-10%. Якщо говорити про країни, то найбільше не грітих сапфірів зустрічається саме в країнах, де їх добуваю:

  • Шрі Ланка
  • Таїланд
  • Танзанія
  • Австралія
  • Штат Монтана (США)
  • М'янма


Сапфір та річниці весілля


Необроблені сапфіри - ідеальний подарунок на 5-у та 45-ту річницю весілля. А ще це каміння вересня, тому всім народженим цього місяця також їх дарують як талісмани.