РусскийРусскийУкраїнськаУкраїнська
Цейлонський Сапфір- чим він особливий

Цейлонський Сапфір- чим він особливий

Автор: viktoriaКатегорія: Дата створення: 2021-05-13Перегляди: 4887Коментарі: 0

Що таке Цейлонський сапфір? Чому його так цінують ювеліри?

   Ceilão - це ім'я, дане Шрі-Ланці португальцями, коли вони колонізували країну в 1505 році, яка потім називалася Zeylan голландцями, а потім транслітерували на англійську мову як Цейлон, коли Великобританія колонізувала цю землю в 1798 році. Хоча країна отримала незалежність в 1948 році, вона була відома як Цейлон, поки не була офіційно названа «Шрі-Ланка» в 1972 році. Сапфіри зі Шрі-Ланки до сих пір з любов'ю називають цейлонськими сапфірами і широко використовуються в обручках і інших ювелірних прикрасах через їх привабливий колір і довговічность.

   Сяйво, блиск і чарівність цейлонских сапфірів як і раніше будуть підкорювати серця багатьох людей у ​​всьому світі. У 2003 році синій сапфір був оголошений національним коштовним каменем Шрі-Ланки.

Чим цейлонські сапфіри такі особливі


   

   Шрі-Ланка, острів екзотичних дорогоцінних каменів, має яскраву історію видобутку і торгівлі дорогоцінними каменями, що налічує не менше 2500 років, а то й більше! Колись він називався Ратнадвіпа, що в перекладі з сингальского означає Острів коштовностей. Перські торговці ласкаво називали острів СЕРЕНДІП; імовірно тому, що відкриття таких чудових скарбів веде до щастя, удачі і удачі.

   Цейлонські сапфіри спочатку славилися своїми яскравими середньо-синіми відтінками.

   Шрі-Ланка - єдина країна, яка, здавалося б, ніколи не припиняє поставки високоякісних дорогоцінних каменів. Острів також має найвищу щільність покладів дорогоцінного каміння в порівнянні з його територією, причому 90% суші, як стверджується, складається з докембрійських порід, що містять дорогоцінні камені.

   Хоча в країні видобувається безліч різних видів дорогоцінних каменів, сапфір є найвідомішим з них. Практично всі кольори сапфірів зустрічаються на Шрі-Ланці. Самим рідкісним і найдорожчим з усіх є сапфір кольору Падмарага, також відомий як сапфір падпараджа, слово, похідне від санскриту, що означає колір лотоса, що означає яскраві коралові тони, відображені каменем. Блакитні сапфіри від світлого до середнього - найбажаніші сині сапфіри з Шрі-Ланки. Вони зазвичай мають більш високу ціну серед всіх відтінків синіх сапфірів. У минулому цей колір зазвичай називався «волошковий». Деякі з найбільших сапфірів в світі відбуваються з Шрі-Ланки. Фактично, всі три найбільших в світі огранених синіх сапфіра - все зі Шрі-Ланки: 

 «Блакитний гігант Сходу» (466 карат),

 «Блакитний сапфір Логан» (423 карата) і

«Блакитна красуня Азії» (400 карат).

 

   Протягом багатьох століть цейлонський сині сапфіри цінувалися королівськими сім'ями усього світу. Відомі своєю чарівністю і різноманітністю блюзу, сапфіри вважаються символом любові, вірності, влади, королівської влади і мудрості. Одними з найяскравіших взаємин королівських осіб з сапфірами є інкрустована цейлонськими сапфірами Імператорська корона Росії, яку носила королева Катерина II, брошка з цейлонським синім сапфіром, подарована принцом Альбертом королеві Вікторії напередодні їхнього весілля (яку також носила королева Єлизавета II) і знаменита обручка принцеси Діани, яку в даний час носить Катерина, герцогиня Кембриджська.

   Хорошої якості насичені сині або блакитні сапфіри дуже цінуються як ювелірами так і колекціонерами. Видобуток їх не безмежний, з кожним роком таких сапфірів знаходять все менше і менше, відповідно ціна на них зростає. Яскраво синій чистий сапфір цінується не менше діамантів. Їх давно вже вважають хорошим капіталовкладенням.

   Крім цих коштовних каменів, на Шрі-Ланці також зустрічаються зірчасті сапфіри. І хоча родовище зірчастих сапфірів вже вичерпалося, на Шрі-Ланці ще можна знайти в продажу ці незвичайні камені. Це що не є найцінніші інвестиційні камені, так як видобуток їх вже припинено, відповідно ціна їх зростає з кожним роком в геометричній прогресії. Камінь, що ще 5 років тому коштував 500 доларів, зараз має ціну вже в 7-8 разів перевищуючу його початкову. Тому, міжнародні трейдери рекомендують зірчасті сапфіри, як вигідні інвестиції для збереження та примноження фінансів.

   Не можна обійти стороною нещодавно відкриті в Шрі-Ланці поліхромні сапфіри. Вони мають особливу гру кольору і незвичайну красу. На відміну від синіх побратимів, в поліхромних сапфірах присутні сині, зелені та жовті відтінки одночасно. Завдяки своєму забарвленню ці камені ще називають "фантазійні сапфіри".

   Поліхромні сапфіри дуже рідко зустрічаються великого розміру. Їх не гріють, так як при нагріванні втрачається поліхромность і вони стають однотонними. Найчастіше поліхромні сапфіри гранують в формі квадрата - огранювання "принцеса", або кола - "діамантове огранювання". Саме такі варіанти огранування дозволяють найбільш вигідно підкреслити красу каменю.