РусскийРусскийУкраїнськаУкраїнська
Бірюза: все про драгоцінний камінь, походження, вартість, кому підходить по гороскопу

Бірюза: все про драгоцінний камінь, походження, вартість, кому підходить по гороскопу

Автор: viktoriaКатегорія: Дата створення: 2023-02-24Перегляди: 1225Коментарі: 0

Все про дорогоцінний камінь Бірюзу: де її добувають, як обробляють. Ціна натуральнойї непресованої биірюзи. Де купити натуральну бірюзу.

Слово «бірюза» походить від 17 століття, коли торгові шляхи доставили бірюзу з Персії через Близький Схід до Європи. Торговці проїжджали через Туреччину, відому французькою як «Turquie», а місцеві жителі називали матеріал «Turquies» («турецький») у зв'язку з його походженням з Туреччини.

     Бірюза може бути різних відтінків синього чи зеленого, і зазвичай має прожилки чи плями з коричневими чи чорними оксидами на основі пісковика. Деякі воліють знайти цей колір з прожилками, тоді як інші воліють мати однотонний камінь. Найкращий колір бірюзи - це насичений глибокий бірюзово-синій відтінок. Зелені кольори часто використовуються як дорогоцінні камені для створення ювелірних прикрас. Іноді бірюза має домішки малахіту або хризоколи, в результаті чого виходять дорогоцінні камені із синіми та зеленими плямами.

     Бірюза є пористим дорогоцінним каменем і тому легко фарбується. Фарбування робиться для посилення синяви більш зелених або плямистих каменів. Забарвлене каміння з часом може втратити свій насичений колір з роками або при дії певних хімічних речовин або розчинів. Блиск бірюзи часто тьмяний, і тому деякі дилери дуже часто просочують або покривають бірюзу пластиковим мастилом або воском, щоб посилити її блиск. Через поширену практику фарбування та покращення бірюзи цей дорогоцінний камінь слід купувати лише у авторитетних продавців, які повністю розкривають всю інформацію з обробки каменю. Звичайно, краще купувати необроблений камінь або не пресовану бірюзу.

     Пориста природа бірюзи робить її більш сприйнятливою до олій та засобів для чищення. Через це бірюзове дорогоцінне каміння не можна мити нічим, крім води. Бірюза також є відносно м'яким дорогоцінним каменем, і слід виявляти особливу обережність, щоб не подряпати її. Дбайливе ставлення до каменю - це головне правило для взаємодії з мінералом.

Легенда про Бірюзу
    Найголовніша легенда про камінь пов'язана з пророком Магометом. За ісламськими писаннями саме на бірюзі було написано всі глави Корану, головної священної книги писань мусульман. За легендою на одному камені бірюзи вмістилося священне писання - збірка істин і проповідей, які Аллах заповідав Магомету, щоб той доніс їх людям. Як Коран помістився на одному камені – це таємниця – головна Таємниця бірюзи.

Використання Бірюзи
     Бірюза є одним з найпопулярніших дорогоцінних каменів. Прикраси з бірюзою можна зустріти у найрозкішніших ювелірних колекціях. Натуральні необроблені бірюзові дорогоцінні камені також можуть бути використані для виготовлення кілець, кулонів, браслетів та намист. Бірюзу часто гранять і полірують у вигляді кабошонів, і її можна використовувати як великі камені для підвісок і в кільцях. З бірюзи іноді вирізують вишукане різьблення, також використовуються камеї та скарабеї. Бірюза залишається надзвичайно важливим коштовним каменем серед корінних американців і, безумовно, є найпопулярнішим дорогоцінним каменем у цій культурі. Він використовується у всіх формах племінних прикрас, часто пов'язаних із сріблом.

Різновиди Бірюзи
    Ейлатський камінь - зеленувато-блакитна суміш хризоколли, бірюзи та інших мінералів з міддю, таких як малахіт, з мідних копалень неподалік Ейлата, Ізраїль.

    Тибетська Бірюза - бірюза зелених відтінків з білими і чорними включеннями. Часто має круглі включення, цятки. Місце видобутку Тибет.
    Kingman Turquoise (Арізонська Бірюза) – бірюза з шахти Mineral Park недалеко від Кінгмана, штат Арізона, відома своїм гарним кольором.
    Бірюза навахо - бірюза з південного заходу Америки, особливо з Арізони, з чорними чи коричневими візерунками чи плямами всюди.
    Перська бірюза - бірюза високої якості із стародавніх родовищ Ірану, особливо у Нішапурі. Найчастіше відноситься до чистої бірюзи без будь-яких чорних або коричневих прожилок або вбудованої матриці.

Види обробки бірюзи

    Бірюзу часто змащують оліями або воском, щоб покращити її колір та блиск, а іноді також збільшити її довговічність. Інша практика, яка часто застосовується до бірюзи, - це фарбування. Камені світлішого кольору, а також бірюза зеленого відтінку можуть бути легко пофарбовані в глибший синій колір завдяки своїй пористій і поглинаючій природі. Інші мінерали, особливо білий говліт та халцедон, іноді забарвлюють у синій колір як штучний аналог бірюзи.

Родовища Бірюзи
    Найвідоміші родовища бірюзи: Іран, Ізраїль, Єгипет та південний захід Америки. Сьогодні бірюза видобувається переважно в Ірані, Афганістані, Китаї, Австралії, Чилі, Мексиці та в американських штатах Арізона та Невада.

Бірюза та Знаки Зодіаку. Кому підходить Бірюза по гороскопу
    Бірюза зелених відтінків ідеально підходить представникам таких Знаків Зодіаку як Телець та Скорпіон. Цей камінь стане сильним амулетом-захисником та каменем натхнення.

    Блакитна бірюза - камінь талісман Стрільців, Терезів та Козерогів. Саме цей камінь подарує їм максимальний захист від негативу 

стане щитом від усього зла, що виходить із зовні.

    Біла бірюза (біла з прожилками) рекомендується представникам таких Знаків Зодіаку як Овен, Діва та Риби. Цей камінь стане справжнім талісманом кохання, сім'ї, домашнього вогнища. Незаміжнім – подарує швидке щасливе заміжжя, заміжнім – захист від заздрощів до їхньої сімейної ідилії.